Pugs.nl in Nederlands        Pugs.nl in English
MenuGiftig voedsel voor honden

Niet al het voedsel dat mensen graag eten, is ook geschikt voor honden. Sommige etenswaren zijn zelfs erg giftig voor onze geliefde huisdieren. De volgende producten dienen zoveel mogelijk vermeden te worden:


* Chocolade: bevat caffeine en ombromine , twee bestanddelen die door de hond zijn verteringsstelsel niet worden verteerd. Deze bestanddelen blijven door de hond zijn verteringsstelsel gaan in een eindeloze cirkel die de hond uiteindelijk vergiftigt. De verschillende types chocolades bevatten verschillende hoeveelheden van deze stoffen. Melkchocolade is het minst giftig, pure chocolade is zeer giftig (met mogelijk dodelijke afloop). Dit geldt ook voor cola, koffie en thee.


* Tafelresten die vermeden dienen te worden; eend, wildbraad, varken- en kalfsvlees zijn allen te vet voor het spijsverteringssysteem van de hond. Gekruid voedsel en hesp brengen een hondenmaag van streek. Gekookte kip-, kalkoen- of steakbeenderen zijn allen te broos en scherp.


* Rauwe vis; “zalm vergiftigingsziekte” krijgen ze als ze rauwe met parasieten besmette vis eten uit beken of rivieren.


* Ajuinen : rauw, gekookt of gedroogd hebben een toxisch effect op hond en kat.


* Amandelen, abrikozen, avocado's , look, paddestoelen, nootmuskaat, perziken, rabarber, spinazie, en tomaten en de bladeren van deze.


* Alle alcohol houdende dranken


* Plastiekverpakkingen en aluminiumfolie. Honden eten dit soms op vanwege voedselresten die hieraan hangen. De verpakking en folie kan verstikking, of darm en maagverstoppingen veroorzaken, met interne bloedingen als gevolg.


* Noten : walnoten zijn giftig voor honden en moeten vermeden worden. In het bijzonder is er een schimmel die veelvoorkomend is bij walnoten (vooral bij natte dode walnoten) en die ernstige periodes van ziekte kunnen voortbrengen. Vele noten zijn niet goed voor honden in het algemeen, hun hoog fosfor gehalte word veronderstelt van nier- en blaasstenen te veroorzaken.


* Pinda's zijn vergif voor honden


* Aardappelen : aardappel vergiftiging komt zowel bij mens als hond voor. Rauwe aardappelen, zeker aardappelschillen, spruiten zijn zeer giftig voor de hond.
Opmerking ; gekookte of gepureerde aardappelen zijn goed voor de hond, zelfs vrij voedzaam en verteerbaar. Let wel op NIET gekruid!!


* Kalkoenhuid word veronderstelt om acute pancreatis bij honden te veroorzaken.


* Rauw varkensvlees ; geef het nooit, i.v.m de ziekte van Aujesky ( Pseudo Hondsdolheid )


* Melk ; werkt laxerend


Ladybird, via het Pugs.nl forum