Pugs.nl in Nederlands        Pugs.nl in English
MenuHome   >   Mopshonden informatie   >   Pootjes likken

Pootjes likken

Voor deze aandoening zijn allerlei oorzaken aan te wijzen, maar in veel gevallen zijn die niet te vinden. Als er geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden, wordt de aandoening omschreven met de aanduiding -likgranuloom-. Zonder aanwijsbare oorzaak gaat de hond als een bezetene aan zijn poot likken.


Tegenwoordig gaat men er steeds meer van uit dat de hond in psychische problemen verkeert. De oorzaak daarvan is verveling. Het likgranuloom komt vooral veel voor bij actieve honden die het grootste deel van de dag alleen thuis zitten, aan een ketting vastgebonden zijn of opgesloten zitten in een hok.


Door het veelvuldig likken ontstaat in de huid van de poot een dikke, rode, open plek. De aandoening is soms zeer moeilijk of in het geheel niet te genezen. Het probleem zit hem namelijk niet in de huid, maar in de hersenen van de hond.
De aandoening is misschien het beste te vergelijken met het nagels bijten van mensen. De behandeling zal zich dan dus moeten richten op het voorkomen van verveling door de huiselijke gewoonten van de hond te wijzigen. Dat kan door een andere mand te nemen, een andere hond in huis te halen, de hond meer uit te laten of vaker uit zijn hok halen.


Soms helpt dat allemaal niet of onvoldoende en zal je als eigenaar met het likgranuloom van je hond moeten leren leven.


Anneke, via het Pugs.nl forum